Objevte sílu kajenského pepře. Je to nejen výborné koření ale pomůže vám zhubnout i být zdravější.
Kajenský pepř, i když jeho název klame, není pepřem, ale jde o papriku. Jako každá pálivá paprika i on tak obsahuje kapsaicin. A právě tato jeho nejdůležitější složka je velmi prospěšná nejen pro naše zdraví. Kromě hlavní účinné látky – kapsaicinu obsahuje kajenský pepř i vitamín E, C a betakarotenoidy. Navíc je ještě velmi bohatý na draslík, mangan a také vápník. Co to znamená pro nás, jak jej můžeme využít ve svůj prospěch a jak ho správně konzumovat?
Hubnutí s pepřem
Kajenský pepř se doporučuje užívat v případě, že se snažíme zhubnout. Pokud jej budete konzumovat pravidelně, tedy denně a přidávat si ho budete do každého jídla, budete mnohem rychleji sytí a tím pádem méně sníte. Kapsaicin v něm obsažený také výrazně tlumí chuť na sladké a zrychluje činnost metabolismu. Tělo více a rychleji spaluje přijaté kalorie a pak jsou kilogramy dolů skoro samy. Čím rychleji totiž metabolismus pracuje, tím více se náš příjem mění na energii a nevstřebává se tak do tuků, které se nám později ukládají do zásob v těle.
Důležité je užívat ho pravidelně, a pokud vás tak úplně neláká pálivé jídlo, nemusíte jej užívat jen jako koření v jídle. Kajenský pepř, konkrétně jeho nejúčinnější látka kapsaicin, se dá užívat i v tabletách, což může pro někoho představovat lepší možnost.
Co přináší našemu zdraví
Kajenské koření obsahuje látky, které podporují správnou cirkulaci krve a účinně posiluje srdce, cévy a tepny. Jeho složení má také velké antibakteriální účinky a také výrazně posiluje funkci imunitního systému. Jeho nejdůležitější složka – kapsaicin, kromě toho, že pomáhá při hubnutí, dokáže porazit i silnou bolest. Může tak pomoci například s bolestí v krku, tlumí bolest hlavy nebo zubů, menstruační bolesti a pomáhá i při chronických bolestech různého typu. Podporuje také produkci žaludečních šťáv, umí tak zklidnit zažívání a obecně pomáhá udržet si zažívání v normálu.
Umí pomoci i s chřipkovými onemocněními a při nachlazení. Uvolní dýchací cesty a vám se pak rychleji uleví. Dá se přidat i špetka do nápoje nebo do čaje přislazeným medem.